Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych



FTC rezygnuje ze śledztwa przeciwko Google'owi

4 stycznia 2013, 10:19

Amerykańska Federalna Komisja Handlu (FTC) zamknęła śledztwo antymonopolowe przeciwko Google'owi. Urzędnicy stwierdzili, że nie ma wystarczających dowodów, by zarzucić koncernowi manipulowanie wynikami wyszukiwania w celu zaszkodzenia konkurencji


Bonobo dzielą się inaczej niż ludzie

3 stycznia 2013, 18:11

Większość ludzi, otwierając paczkę cukierków w obecności osoby znajomej oraz nieznajomej, najpierw poczęstuje znajomego. Jednak bonobo postępują odmiennie. W pierwszej kolejności podzielą się z nieznajomym, a znane im zwierzę będzie musiało poczekać


FDA poluzuje?

4 grudnia 2012, 19:55

Specjaliści zwracają uwagę na pojawienie się sygnałów świadczących o tym, że amerykańska FDA (Administracja Żywności i Leków) jest skłonna zrewidować wymagania dotyczące rejestracji nowych antybiotyków. Na tego typu decyzje czekają koncerny farmaceutyczne, które zwracają uwagę, że obecnie wymagania się nierealistyczne.


Waga, mózg i reklama jedzenia

30 listopada 2012, 11:32

Wiele wskazuje na to, że otyłe dzieci są bardziej podatne na reklamę żywności.


Sędzia zdecyduje ile Microsoft zapłaci Motoroli

26 listopada 2012, 12:51

Zakończył się, trwający od ubiegłego wtorku, proces sądowy, w którym spierają się Motorola Mobility i Microsoft. Decyzja, którą podejmie sąd, może mieć znaczenie dla przyszłych sporów patentowych.


Dopasowanie energetyczne drapieżników i ofiar

23 listopada 2012, 11:04

W przypadku przedstawicieli morskiej fauny sprawdza się prosta zasada: by przeżyć, wysokoenergetyczne drapieżniki muszą się żywić wysokoenergetycznymi ofiarami. Nie wystarczy byle jaki kąsek.


Przełomowe gotowanie nanocząstkami

19 listopada 2012, 19:59

Naukowcy z Rice University informują o opracowaniu rewolucyjnej technologii, która wykorzystuje nanocząstki do zamiany energii słonecznej w parę wodną. Efektywność nowej technologii, nazwanej roboczo "parą słoneczną, wynosi aż 24%


Sąd oddala wniosek Apple'a

6 listopada 2012, 09:42

Sąd oddalił pozew Apple'a, w którym firma z Cupertino oskarżała Motorolę o żądanie zbyt wysokich opłat za swoje patenty. Motorola domaga się od Apple'a opłat licencyjnych w wysokości 2,25% od wartości sprzedanego urządzenia.


Pomysł na zaoszczędzenie miliardów

2 listopada 2012, 16:50

Sieci komórkowe są tak bardzo rozpowszechnione, że sam tylko koszt zasilania stacji przekaźnikowych na całym świecie wynosi 36 miliardów dolarów, a stacje zużywają niemal 1% całej energii produkowanej przez ludzkość. A przy tym znaczna część tej energii, a zatem i pieniędzy, jest marnowana


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy